Smaki Wielkanocy
- Szczegóły
- Opublikowano: poniedziałek, 03, kwiecień 2017 13:07
Koło Gospodyń Wiejskich z Jurkowa - zdaniem jurorów - przygotowało najsmaczniejszą potrawę oraz najciekawszy stół wielkanocny podczas corocznych świątecznych spotkań. Na drugim miejscu znalazło się koło z Ocic, a trzecie miejsce zajęli gospodarze - Bożejowice – Rakowice.
Komisja miała trudny wybór, bo Koła z całego powiatu mogły się pochwalić wyszukanymi i smacznymi potrawami oraz wystrojem, który mógł konkurować z najlepszymi aranżacjami. Wprawdzie w minioną sobotę był Prima Aprilis, a Wielkanoc dopiero za dwa tygodnie, ale w sali SP w Bożejowicach wirtualnie przyśpieszono kalendarz. Sprawiły to świątecznie smaki, zapachy oraz atmosfera.
.
Starosta Bolesławiecki Karol Stasik składając wielkanocne życzenia wzajemnego pojednania, podkreślił jednocześnie wagę różnorodnej tradycji - Spotykamy się już 16 raz przy stołach wielkanocnych. To przede wszystkim tradycja i pielęgnowanie zwyczajów naszych przodków. Tradycja - co ważne - najczęściej zawarta w codziennych, drobnych szczegółach, rodzinnych przyzwyczajeniach i wspólnych doświadczeniach bliskich osób. A w przypadku mieszkańców Powiatu Bolesławieckiego - ze względu na historię - możemy mówić o barwnej wielokulturowości naszych zwyczajów. Poprzednie pokolenia przyjechały tutaj z różnych stron Europy, dlatego jesteśmy bogatsi o tę różnorodność. Bądźmy zawsze z tego dumni i cieszmy się z potencjału wielokulturowości.